Španělské šunky a masné lahůdky

Rokelin-hala Co jsou španělské šunky

Jamón ibérico

Mezi pochoutkami, které se v Evropě vyrábějí z vepřového masa, si největší věhlas získaly ty španělské a mezi nimi je na prvním místě jednoznačně sušená šunka – jamón. Nejlepší pověst ve světě má nesporně jamón ibérico, vyráběná z černého prasete iberského zvaného pata negra (černá nožka), a z nich nejlahodnější je ta, která pochází z prasátka, které několik měsíců před porážkou žije v dubových hájích a krmí se pouze žaludy (bellota), trávou a kořínky, stravou, která šunce dává typickou oříškovou příchuť a nutričně nejhodnotnější složení tuku. Prvotřídní jamón ibérico dovážím z rodinné farmy Joaquín Luna a synové, která sídlí v Extremaduře, kde se vyskytují rozsáhlé dubové háje vhodné pro chov „černé nožky“.

 

Rokelinkrajeni-sunky

Jamón serrano

Další velkou skupinou sušených šunek je jamón serrano. Tyto šunky se vyrábějí z různých plemen bílých prasat. Jejich kvalita je rozmanitá, od průměrných až po vynikající, v závislosti na plemeni prasete, způsobu výkrmu až po délku sušení kýt a jeho klimatických podmínek. V tomto ohledu jedinečné postavení zaujímá šunka, která je chráněna známkou označení původu (D. O. - denominación de origen), jamón D. O. Teruel. Její jedinečnost spočívá jednak v plemeni jatečného prasete, kde v linii otce se uplatnilo křížení iberských a afrických červených plemen, a jednak ve vynikajících klimatických podmínkách pro zrání šunky, vyznačujících se vyšší nadmořskou výškou a poměrně suchým aragonským ovzduším, částečně ovlivněným větry z oblasti středomoří. A právě tento jamón D. O. Teruel a další lahůdky z prasete D. O. Teruel (lomo embuchado, chorizo, salchichón a chistorra) jsme vybrali do našeho dovozního koše španělských delikates. Jsou z rodinné farmy a výrobny lahůdek Rokelin, sídlící v blízkosti aragonského města Teruel.

Několik tipů na využití španělských masných lahůdek

Všechny masné výrobky, které vám nabízíme, můžete konzumovat přímo, teméř všechny bez další tepelné úpravy. Jsou vhodným zpestřením svátečních stolů, obložených talířů nebo chlebíčků. Můžete jimi však obohatit i další jídla, většinou velmi jednoduchá a rychlá. Zde je několik tipů na pokrmy, do nichž můžete použít jak masné lahůdky z iberských prasat od firmy Joaquín Luna a synové, tak lahůdky z rodinného podniku Rokelin.

Flambované chorizo - koktejl

Rokelin-chorizo-coktail-ronKuličky choriza osmahneme, vložíme do keramické misky a zalijeme trochou ohřátého třtinového rumu (nikoli tuzemák!). Na stole před hostem zapalovačem zapálíme rum. Po zhasnutí plamene se ihned konzumuje, nejlépe s chlebem. Vynikající, rychlé, chutné a efektní.

 

 

 

 

 

 

 

Volská oka se šunkou nebo chistorrou

Rokelin-huevos-rotos Na obyčejné volské oko (nebo dvě) klademe teplé plátky šunky (jamón ibérico nebo serrano) nebo kousky chistorry, jemné navarrské klobásky. Zbydou-li nám od předešlého dne uvařené brambory, opečeme je a volská oka se šunkou nebo chistorrou klademe až na opečené brambory. Obložíme-li jídlo trochou zeleniny nebo salátu, máme rychlý a chutný oběd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelené fazolky s rajčatovou máčkou

Související obrázek300 g zelených fazolek

1 polévková lžíce olivového oleje

1 nadrobno nakrájená cibule

2 nadrobno nakrájené stroužky česneku

1 polévková lžíce červené mleté papriky

1 bobkový list, petrželka, sůl

400 g krájených rajčat z konzervy

chorizo nebo jamón

 

Vystačí na čtyři porce, ingredience lze použít i od oka.

Fazolky vaříme asi 3 minuty v osolené vodě, dokud nezměknou. Slijeme. Mezitím na velké pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej, asi 5 minut smažíme cibuli, přidáme nakrájený čensek, červenou papriku a bobkový list. Vše smažíme asi 2 minuty. Přidáme rajčata. Zvolna vaříme asi 15 minut, přidáme fazolky a nakrálenou šunku (jamón) nebo na kolečka nakrájené chorizo. Znovu prohřejeme a na závěr posypeme čerstvou petrželkou. Podáváme nejlépe s chlebem. Rychlá letní večeře nebo lehký oběd.

 

Chorizo nebo chistorra na jablečném nebo bílém víně

Výsledek obrázku pro

 3 lžičky olivového oleje

1 nadrobno nasekaná cibule

1 1/2 lžičky melé sladké papriky

125 ml suchého bílého nebo jablečného vína

60 ml kuřecího vývaru (není nutné)

1 bobkový list, petrželka

2 lžičky vinného octa, záleží na chutí

280 g choriza nebo chistorry

 

 

Na mírném ohni rozpálíme v hlubší pánvi nebo kastrolu olej, přidáme cibuli a za občasného míchání smažíme asi 3 minuty, dokud cibule nezměkne. Přidáme papriku a smažíme ještě asi minutu. Zvýšíme intenzitu plamene na střední stupeň, přilijeme jablečné víno (sidra) nebo bílé víno, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a zvolna 5 minut vaříme. Přidáme kolečka choriza (nebo chorizo-koktejl) nebo nakrájenou chistorru (jemnou navarrskou klobásku) a dalších 5 minut povaříme. Poté do omáčky vmícháme vinný ocet a petrželku. Podáváme horké s chlebem. Vynikající!

 

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

--- infopanel ----

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit. Nam a urna ante. Aenean maximus venenatis leo id pellentesque. Donec nibh tellus, hendrerit ut faucibus ornare, mollis non nisi.