Vína

Dsc_0769Španělsko má největší rozlohu vinic na světě a co do množství sklizených hroznů a vyrobených lahví vína ročně se v Evropě řadí hned za Itálii a Francii. V 80. letech 20. století neměla španělská vína u nás příliš dobrý zvuk, na čemž se podepsal masový dovoz levných krabicových vín z této země. Záhy po otevření hranic, kdy do Španělska začali vyjíždět první čeští turisté a začali se seznamovat s tamější vinnou kulturou, se názor Čechů na španělská vína pomalu měnil. A s tím, jak se sem začala dovážet kvalitní vína, zejména červená, si dnes už nikdo netroufne tvrdit, že by španělská vína byla podřadná. Stále však mezi českými konzumenty vína zůstávají ve stínu vín francouzských, italských či chilských a argentinských.

Stručná historie pěstování vína ve Španělsku

Tak jako pěstování oliv, i dějiny vína se ve Španělsku váží k fénické přítomnosti na pobřeží Pyrenejského poloostrova a spadají tedy do 2. tisíciletí př. Kr. Není sice jisté, jestli zde Féničané zakládali vinice, prokazatelně však s vínem obchodovali, o čemž svědčí archeologické výzkumy prováděné v oblasti města Gadieru, které Féničané založili. Jde o dnešní Cádiz.

O zakládání vinic se zasloužili Římané, kteří zde od 3. století př. Kř. zakládali vinice ve velkém a vyrobené víno se stalo jejich hlavním obchodním artiklem. V raném středověku se o rozvoj vinohradnictví a výroby vína zasloužili nejrůznější mnišské řády, zejména v oblasti La Rioja. Maurové sice zakázali víno exportovat do křesťanské části Španělska, ale pěstování vinné révy podporovali. Zjistili také, že oxidace se sníží, když se zvýší obsah alkoholu ve víně a zavedli destilaci vína.

Rozkvět vinařství byl zaznamenán i v pozdějších dobách. Například v 19. století, kdy francouzské vinohrady postihla révokazná fyloxera, vyváželo se španělské víno i do Francie. Postupně vznikala nová vinařství a vedle odrůd, které pocházejí ještě z dob Římanů, se začaly šlechtit i odrůdy nové. Jednotlivá vinařství investovala ohromné prostředky do nových technologií, jimiž často vyvažovala tradiční způsoby pěstování vinné révy a výroby vína. Vznikly i zákony vztahující se na kvalitu vína. Řada výrobců vín získala pro svá vína značku D. O. (označení původu), která se uděluje místním regionálním vínům vysoké kvality. Vedle červených vín, jimiž se Španělsko proslavilo především, se stále více začínají prosazovat vína bílá i vína šumivá. Například první láhev nejznámějšího šumivého vína Cava z katalánské oblasti Penedés spatřila světlo světa v roce 1872.

Dsc_0766Vinařské oblasti

Mapa španělských vinařských oblastí je velmi rozmanitá a víno se pěstuje po celém území Španělska, včetně Baleárských a Kanárských ostrovů, odkud pochází jedinečné víno pěstované v popelu ze sopečné lávy, například na Lanzarote nebo La Palmě. Pokud vše zestručníme, můžeme říci, že všechny vinařské oblasti kontinentálního Španělska charakterizují řeky, které jimi protékají. Španělé jim říkají "vinné řeky". Ebro protékající vinařským územím snad nejznámější vinařskou oblastí La Rioja, Navarra, Tarragona a dalšími. Duero tekoucí přes stále více se prosazující oblast Ribera del Duero, kde má své vinice i Antonio Banderas. Vinařskými oblastmi na severu Španělska, především Galicií, protékají řeky Miño a Sil, ovlivňující vína z kraje Bierzo, Ribeira Sacra a Rías Baixas. Vinařská oblast z trojúhelníku měst v ústí řeky Guadalquivir - Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a Puerto de Santa María - jsou samostatnou kapitolou. Právě odtud pocházejí známá vína sherry (Jerez) vyráběná světově jedinečnou technologií.

Nejdůležitější odrůdy

Z bílých španělských odrůd se nejvíce a s úspěchem pěstují tyto:

  • Airén: Víno světlé barvy s chutí po banánech
  • Albariño: pěstuje se zejména na pobřeží Galície, kde je dostatečný sluneční svit. Vyvážená chuť a květinové aroma.
  • Palomino: excelentní odrůza zejména pro vína typu sherry. Chuť po hořkých mandlích.
  • Verdejo: pěstuje se zjména v okolí řeky Duero a Kastilii. Žlutozelená barva, ovocně nahořklá chuť.
  • Xarello: klasická odrůda pro výrobu šumivého vína Cava.

Z modrých španělských odrůd se nejvíce a s úspěchem pěstují tyto:

  • Garnacha: nejrozšířenější odrůda ve Španělsku. Poskytuje tělnaté víno ovocité chuti, vysoce aromatické.
  • Tempranillo: excelentní španělská odrůda pěstovaná téměř po celém Španělsku. Rubínová barva, ovocná chuť a vůně.

Pěstování těchto odrůd je úspěšně doplňováno pěstováním odrů zahraničních, jako je Chardonnay či Gewürtztraminer pro vína bílá a Petit Verdot či Syrah pro vína červená.

Výsledek obrázku pro víno

 

 

 

Při svých cestách do Španělska jsem ochutnal nejrůznější vína a navštívil nepřeberné množství bodeg - vinných sklepů. Z tak obrovského množství druhů vynikajících vín je těžké vybírat. Proto jsem se zaměřil na dovoz vín z méně známých vinařských oblastí (Castilla La Mancha, Bajo Aragón) a z malých vinařství. Produkují zajímavá vína, zachovávají tradiční způsoby pěstování i výroby a mok, který stáčejí do lahví s designovými etiketami, je možná více kvalitní a chuťově více zajímavý, než vína z nejznámější španělské vinařské oblasti La Rioja.

Jde o tyto bodegy:

  • Bodega Alcardet (Castilla La Mancha)
  • Bodega La Posada (Castilla La Mancha)
  • Bodega Lagar D′Amprius (Bajo Aragón)

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

--- infopanel ----

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit. Nam a urna ante. Aenean maximus venenatis leo id pellentesque. Donec nibh tellus, hendrerit ut faucibus ornare, mollis non nisi.