Bodega La Posada
AIRÉN 2018
Víno se vyznačuje velmi zřetelným španělským charakterem. Stejně jako španělská kytara, i vína z bodegy La Posada jsou podmanivá v jakémkoliv prostředí.
Země: Španělsko
Vinařská oblast: Castilla La Mancha
Klima: Středomořské kontinentální
Půda: Vápenitá
Odrůda: 100% Airén
Láhev: 750 ml.
Obsah alkoholu: 12% obj.
Celková kyselost: 4,38 g / l
Sklizeň: druhá polovina září
Výrobní proces: ručně sklizené, šetrně rozmačkané plody se macerují při teplotě 10-12 oC po dobu 3-4 dny. V téže nádobě pak probíhá za teploty 12-14 oC alkoholové kvašení pod přirozenými kvasinkami z povrchu vinné révy a jejích hroznů, přičemž se obsah nerezových nádrží občas promíchá. Proces macerace a alkoholového kvašení trvá 12-14 dní. Po této době se mošt se rmutem přečerpává do jiných nádrží, kde při zvýšené teplotě probíhá malolaktické kvašení, při kterém se kyselina jablečná, citronová a další mění na kyselinu mléčnou. Toto kvašení trvá 15-21 dnů. Poté se teplota opět sníží na 10-12 oC, při níž setrvává až do čeření a filtrace před stáčením do láhví. To se odehrává v lednu až v únoru.
Degustace: Tradiční a původní odrůda Airén poskytuje víno barvy světle žluté s nádechem do bledě modré, vůně svěží, ovocité. V ústech je hladké, s chutí po čerstvém bílém ovoci, trávě a ananasu. Kyselinky jsou příjemně vyvážené se zbytkovým cukrem, dochuť je dlouhá.
Doporučení: uchovávat při teplotě 5-8ºC ve vlhčím a tmavém prostředí. Konzumovat vychlazené na teplotu 12-14 oC
Konzumace: hodí se k mořským plodům, salátům, bílým sýrům a bílým masům. Ke smaženým a uzeným rybám, paštikám, polévkám a zeleninovým krémům.
VERDEJO 2018
Víno se vyznačuje velmi zřetelným španělským charakterem. Stejně jako španělská kytara, i vína z bodegy La Posada jsou podmanivá v jakémkoliv prostředí.
Země: Španělsko
Vinařská oblast: Castilla La Mancha
Klima: Středomořské kontinentální
Půda: Vápenitá
Odrůda: 100% Verdejo
Láhev: 750 ml
Obsah alkoholu: 12% obj.
Celková kyselost: 4,39 g / l
Sklizeň: druhá polovina září
Výrobní proces: ručně sklizené, šetrně rozmačkané plody se macerují při teplotě 10-12 oC po dobu 3-4 dny. V téže nádobě pak probíhá za teploty 12-14 oCalkoholové kvašení pod přirozenými kvasinkami z povrchu vinné révy a jejích hroznů, přičemž se obsah nerezových nádrží občas promíchá. Proces macerace a alkoholového kvašení trvá 12-14 dní. Po této době se mošt se rmutem přečerpává do jiných nádrží, kde při zvýšené teplotě probíhá malolaktické kvašení, při kterém se kyselina jablečná, citronová a další mění na kyselinu mléčnou. Toto kvašení trvá 15-21 dnů. Poté se teplota opět sníží na 10-12 oC, při níž setrvává až do čeření a filtrace před stáčením do láhví. To se odehrává v lednu až v únoru.
Degustace: svěží, příjemné suché víno s převažující, avšak dobře vyváženou kyselinkou. Barva světle žlutá s nádechem do zelena. Aroma svěží s ovocným charakterem, se znatelnou vůní švestky a hrušky. Chuť po čerstvém bílém ovoci s citrusovými tóny. V dochuti se uplatňují byliny, jako je fenykl, rozmarýn, ale i seno. Při dotyku s patrem je hedvábně hladké.
Doporučení: uchovávat při teplotě 5-8ºC ve vlhčím a tmavém prostředí. Konzumovat vychlazené na teplotu 12-14 oC
Konzumace: hodí se k následujícím pokrmům: ryby včetně uzených, dušené mořské plody, jako slávky, škeble a srdcovky, zeleninové saláty, rajčata, bílá masa, čerstvý sýr, marinovaná jídla.
GARNACHA 2018
Víno se vyznačuje velmi zřetelným španělským charakterem. Stejně jako španělská kytara, i vína z bodegy La Posada jsou podmanivá v jakémkoliv prostředí.
Země: Španělsko
Vinařská oblast: Castilla La Mancha
Klima: Středomořské kontinentální
Půda: Vápenitá
Láhev: 750 ml.
Odrůda: 100% Garnacha
Láhev: 750 ml
Obsah alkoholu: 13% obj.
Celková kyselost: 5,04 g / l
Sklizeň: druhá polovina září.
Výrobní proces: ručně sklizené, šetrně rozmačkané plody se macerují při teplotě 14-16 oC po dobu 3-4 dny. V téže nádobě pak probíhá za teploty 27-29 oCalkoholové kvašení pod přirozenými kvasinkami z povrchu vinné révy a jejích hroznů, přičemž se obsah nerezových nádrží občas promíchá. Proces macerace a alkoholového kvašení trvá 12-14 dní. Po této době se mošt se rmutem přečerpává do jiných nádrží, kde při snížené teplotě probíhá malolaktické kvašení, při kterém se kyseliny jablečná, citronová a další mění na kyselinu mléčnou. Toto kvašení trvá 15-21 dnů. Poté se teplota opět sníží na 10-14 oC, při níž setrvává až do čeření a filtrace před stáčením do láhví. To se odehrává v lednu až v únoru.
Degustace: tradiční a původní španělská odrůda Garnacha. V našem případě poskytuje víno lehčího charakteru, svěží, ovocité. Vůně výrazně ovocná, velmi příjemná a harmonická. Barva je granátově červená s pěknou jiskrou. V ústech je harmonické, hladké, s chutí čerstvých červených plodů, jako jsou maliny, jahody, a s tóny jemného koření jako sladká paprika.
Doporučení: uchovávat při teplotě 5-8ºC ve vlhčím a tmavém prostředí. Konzumovat vychlazené na teplotu 16-18 oC
Konzumace: hodí se k bílým masům s ostrými omáčkami, kachně, červeným masům dušeným i pečeným, všem druhům sýrů, salátům, rizotům, těstovinám s bílými i červenými masy, houbám, luštěninám a studeným masům, jako jsou předkrmy.